هیرسوتیسم

هیرسوتیسم

هیرسوتیسم واژه ای پزشکی است که به افزایش موهای ترمینال (ضخیم) در نواحی حساس به آندروژن(صورت، سینه، شکم، پشت و اندام ها) بدن خانم ها اطلاق می شود.

هیرسوتیسم مشکل نسبتا شایعی در میان خانم ها بوده، بین 3 تا 5 درصد افراد به آن مبتلا هستند، هرچند این میزان در نژادهای مختلف متفاوت است. برای مثال زنان مدیترانه ای و خاورمیانه به طور طبیعی موهای بیشتری نسبت به زنان شمال اروپا دارند.

شایعترین علت هیرسوتیسم سندروم تخمدان های پلی کیستیک است که ممکن است باعلائم دیگری نظیر چاقی، نامنظمی پریود و نازایی همراه باشد. در عین حال ، گاهی هیرسوتیسم بدون علت است که به آن هیرسوتیسم ایدیوپاتیک می گویند که در این حالت هورمون ها و سیکل تخمک گذاری کاملا طبیعی است.

در صورت ایجاد هر یک از علائم زیر حتی در صورت عدم وجود هیر‌سوتیسم  احتمال  بالا رفتن هورمون‌های مردانه یا سایر هورمون ها مطرح می شود:

‌‌‌‌1- قاعدگی های کم، نامنظم یا قطع شده
2- جوش‌های مقاوم به درمان
3- خشونت صدا
4- عقب رفتن خط رویش موهای سر
5- کاهش اندازه پستان‌ها یا بزرگ شدن کلیتوریس
6- ترشح شیر یا سایر مایعات از پستان در زمانی که کودک شیرخوار ندارید

7- چاقی! باید به این نکته نیز اشاره کرد که چاقی به خودی خود، به طور نسبی با افزایش آندروژن همراه بوده و از این رو خود به تنهایی در تشدید هیرسوتیسم موثر است.   

درمان هیرسوتیسم

می توان از درمان های هورمونی و هم روش های غیر هورمونی برای درمان هیرسوتیسم استفاده کرد. نکته مهم آن است که غالبا درمان های هورمونی تا زمانی که استفاده می شوند موثرند و متاسفانه با قطع انها، مشکل موهای زائد هم اغلب عود می کند.

در زنانی که اضافه وزن دارند، از دست دادن وزن می‌تواند سطوح آندروژن را کم کرده و هیرسوتیسم را بهبود ببخشد.

تنها دارویی که به شکل موضعی میتواند موهای زائد را کاهش دهد، کرم افلورنیتین است و سایر فراورده هایی که اکثرا تبلیغ می شوند، تاثیری در کاستن موهای زائد ندارند.

الکترولیز
برای برداشتن دائمی موهای زائد ، بعضی از زنان علاوه بر درمان طبی تحت الکترولیز هم قرار می‌گیرند. در این روش سوزن نازکی داخل فولیکول مو قرار داده می‌ شود و از جریان الکتریکی برای از بین بردن فولیکول مو استفاده می‌شود. این روش دردناک است و از آنجا که تنها یک فولیکول در هر مرتبه درمان می‌شود ، برای نواحی بزرگ بدن مفید نیست.

لیزر
لیزر مطمئن‌ترین روش در برطرف کردن موهای زائد بدن است چرا که فقط جهت نفوذ در ریشه مو طراحی شده است. بنابراین برای بقیه قسمت‌های بدن شما، عارضه ای ایجاد نمی کند.

ویتیلیگو
ویتیلیگو

ویتیلیگو (Vitiligo) چیست؟ ویتیلیگو (که در عامیانه به نادرست "پیسی" نامیده می شود) یک اختلال اکتسابی و خود-ایمنی پوستی است که به علت از دست

ادامه مطلب
ملاسما
ملاسما

حالتی از لک و تیرگی پوست است که عمدتا در صورت رخ می دهد. ملاسما ممکن است حین حاملگی، به علت مصرف قرص های ضد

ادامه مطلب
کراتوز پیلاریس
کراتوز پیلاریس

کراتوز پیلاریس یک بیماری شایع و بی ضرر پوستی است که طی آن پوست ظاهری شبیه به پوست مرغ را پیدا می کند.  کراتوز پیلاریس

ادامه مطلب
تینه آ ورسیکالر
تینه آ ورسیکالر

تینه آ ورسیکالر یا پیتیریازیس ورسیکالر یک بیماری غیر مسری، اما بسیار شایع پوستی است. این بیماری مسری به حساب نمی آید اما در واقع

ادامه مطلب
درماتیت آتوپیک
درماتیت آتوپیک

درماتیت آتوپیک، که گاه اگزمای آتوپیک یا اگزمای سرشتی هم نامیده می شود، یک بیماری شایع خارش دار پوستی است که معمولا زمینه ارثی دارد.

ادامه مطلب